Uzun xəstəlikdən sonra: Mütləq bunları yeyin- HƏKİM

Uzun müddət davam edən xəstəlikdən sağalmaq zəhmət tələb edən bir prosesdir və burada özünüzə zərər verməmək lazımdır. Bura istər koronavirus infeksiyası, istərsə də soyuqdəymə daxildir.
“Cebhe.info” həkimlərə istinadən bildirir ki, ən başlıcası sağlam qidalanmaq, buna kömək edəcək qidalardan istifadə etmək və vəziyyəti daha da pisləşdirəcək qidalardan uzaq olmadır.
Dietoloq Polina Juravlyova bu barədə öz məsləhətlərini verib.
O xatırladıb ki, xəstəlikdən sağalmış insan üçün əsas məqsəd təkcə öz orqanizmini ilkin dəyərlərə qaytarmaq deyil, həm də fəsadların və iltihabların, eləcə də postoperativ müalicəyə yanlış yanaşma nəticəsində yaranan residivlərin qarşısını almaqdır:
“Yeməklər balanslı olmalıdır. Bədəndə sağlam mühiti tamamilə yenidən yaradacaq və gücləndirəcək komponentləri birləşdirmək vacibdir. Bu dövrlərdə daha çox tərəvəz, meyvə və göyərti yemək, həmçinin qəbul etdiyiniz mayenin həcmini artırmaq lazımdır”,-deyib.
Dietoloq izah edib ki, göyərti və təzə tərəvəzlərin tərkibində bərpa üçün ən vacib vasitələr-beta-karotin, fol turşusu, bioflavonoidlər, həmçinin bağırsaq mikroflorasını saxlamaq üçün lazım olan lif var.
Həkimin fikrincə, qara bibər noxudları, həmçinin yaşıl bibər və adi bolqar bibəri xüsusilə təsirlidir:
“Bütün bibərlər alkaloidlərlə zəngindir. Baxmayaraq ki, bu elementlərin adı iyrənc səslənir. Məsələ burasındadır ki, məsələn, bolqar bibərinin tərkibində o qədər C vitamini var ki, onunla yalnız limon və qızılgül rəqabət edə bilər. Bütün bibərlər alkaloidlərlə zəngindir. Bu elementlərin adı iyrənc səslənsə də, onlar sağalmağa sadiq olanlar üçün həyati əhəmiyyət kəsb edən çox faydalı komponentdir. Qara bibərdə piperin adlı bir şey var. Bu element toxunulmazlığı bərpa etməyə kömək edir, bu, xəstələndikdən sonra idealdır”.
Əgər vegetarian deyilsinizsə, pəhrizinizə balıq, xüsusilə də yağlı növləri daxil etmək vacibdir:
“Qırmızı kürü idealdır. Dana əti də uyğundur, lakin donuz əti yeməmək daha yaxşıdır. Süd məhsulları haqqında unutmayın. Bu zaman fermentləşdirilmiş süd məhsulları xüsusilə yaxşıdır - kefir, ayran və s. Onlar sizə lazımi miqdarda zülal verəcək və sizə güc verəcəklər”.
Amma ekspertin fikrincə, ən yaxşısı şəkər, qənnadı məmulatları, duzlu və hisə verilmiş qidalar, eləcə də bişmiş məmulatları və spirti bu zaman pəhrizdən çıxarmaqdır.
Xəzər
“Cebhe.info”