Qohumları ürək xəstəliyindən əziyyət çəkənlər: Bunu oxusun

Qohumları ürək xəstəliyindən əziyyət çəkənlər: Bunu oxusun

Yaxın qohumları ürək-damar xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlar daha çox yağlı balıq yeməlidirlər.

“Cebhe.info” xəbər verir ki, bu barədə Karolinska İnstitutunun alimlərinin apardığı və “Circulation” jurnalında dərc olunmuş yeni araşdırmada deyilir. Somon, skumbriya, siyənək və sardina kimi yağlı balıqlarda omeqa-3 yağ turşuları eikosapentaenoik (EPA) və dokosaheksaenoik turşusu (DHA) var. Bu yağ turşuları bir çox bədən funksiyaları üçün vacibdir, lakin bədən tərəfindən istehsal oluna bilməz və qidadan alınmalıdır. Çoxsaylı araşdırmalar göstərib ki, hər kəs üçün omeqa-3 olan qidaları yemək vacibdir.

Beynəlxalq araşdırma ürək-damar xəstəliyi olan insanlar üçün bunun vacib olduğunu göstərib. Tədqiqatçıların nəzərdən keçirdikləri ürək-damar xəstəlikləri qeyri-sabit angina, infarkt və ürək dayanması və beyin infarktı (insult) kimi ölümcül və ölümcül olmayan koronar ürək xəstəlikləri idi.

Tədqiqatçılar ailə tarixi ilə pəhriz arasındakı əlaqənin təsirini araşdırdılar. Tədqiqat üçün onlar ürək-damar xəstəliyi olmayan 40 000-dən çox insanın məlumatlarını birləşdirdilər.

Müşahidə dövründə onlardan 8000-ə yaxını ürək-damar xəstəliyindən əziyyət çəkib. Təhlillər vasitəsilə tədqiqatçılar ata və ya bacı kimi yaxın qohumlarında ürək-damar xəstəliyi olanların və omeqa-3 yağ turşularının EPA/DHA səviyyəsinin aşağı olduğunu göstərənlərin ürək-damar xəstəliyinə tutulma riskinin artdığını göstərə bildilər. 40 faizdən çoxdur. Yalnız yaxın ailə üzvlərində ürək-damar xəstəliyi olanlar üçün artan risk yüzdə 25 idi.

Tədqiqat bütün dünyada 100-dən çox tədqiqatçı və ekspertdən ibarət olan “Fatty Acid and Outcomes Research Consortium” (FORCE) tərəfindən aparılıb. Tədqiqata 10 fərqli ölkədə aparılan 15 araşdırmanın məlumatları daxil edilib.

Xəzər
“Cebhe.info”