Mətbəxdəki bəyaz düşmən: Xərçəngə də səbəb ola bilər

Mətbəxdəki bəyaz düşmən: Xərçəngə də səbəb ola bilər

Beynəlxalq ekspertlər qrupu qida rasionundakı duzun immunitet sisteminə mənfi təsirini müəyyən edib.

Cebhe.info xəbər verir ki, tədqiqat VIB-UGent İltihab Araşdırmaları Mərkəzinin, Belçikanın Hasselt Universitetinin, həmçinin Almaniyanın Maks Delbrük Mərkəzinin alimləri tərəfindən aparılıb. Araşdırma nəticələri “Cell Metabolism” jurnalında dərc olunub.

Əvvəllər də məlum idi ki, çoxlu duz istehlak edən insanların ürək-damar xəstəliklərinə tutulma ehtimalı artır. Yeni araşdırmada müəlliflər duzun digər risklərinə diqqət yetiriblər. Proses immun sisteminin mühüm hissəsi olan tənzimləyici T hüceyrələrini (Treg) əhatə edib. Bu orqanlar normal bədən funksiyası ilə həddindən artıq iltihab arasında tarazlığı qorumağa kömək edir.

Alimlər hesab edirlər ki, tregin işində dəyişikliklər otoimmün xəstəliklərin, məsələn, sklerozun inkişafı ilə bağlıdır. Əvvəlki müşahidələr göstərdi ki, artıq natrium T hüceyrələrinin funksiyasına müdaxilə edərək otoimmün fenotipə səbəb ola bilər. Ancaq duzun immunitet orqanlarına necə təsir etdiyi dəqiq bilinmirdi.

İndi isə məlum olub ki, natrium mitoxondriyalar tərəfindən enerji istehsalını maneə törətməklə hüceyrə mübadiləsini dəyişdirərək tregin işini pozur. Məhz bu mexanizm, nəticədə otoimmün şəraitə səbəb olan gen ifadəsində dəyişikliklərə səbəb olur. Hətta mitoxondrial funksiyanın qısa müddətli pisləşməsi müxtəlif eksperimental modellərdə T-hüceyrə fəaliyyəti üçün uzunmüddətli nəticələrə səbəb ola bilər.

Müəlliflər belə nəticəyə gəliblər ki, natrium Treg disfunksiyasında əsas amil ola bilər və bu, xəstəliyə səbəb olar. Ancaq bunu təsdiqləmək üçün əlavə araşdırmalara ehtiyac var. Bundan əlavə, T hüceyrələri xərçəng və ürək-damar xəstəliklərində rol oynayır.

Xəzər
Cebhe.info