Ölüm riskini azaltmağın ən sadə YOLU

Ölüm riskini azaltmağın ən sadə YOLU

Edit Kouen Universitetinin (ECU) yeni araşdırması bitki mənşəli nitratlar ölüm riskini aşağı saldığını, heyvan mənşəli məhsullar, işlənmiş ətlər və kran suyundan olan nitratların isə xəstəlik riskini artırdığını müəyyən edib.

“Cebhe.info” xəbər verir ki, araşdırma “European Journal of Epidemiology” jurnalında dərc olunub.

Tərəvəzlərdə, ətdə və içməli suda olan nitrat adlı birləşmə sağlamlıq üçün potensial təsirləri səbəbiylə mübahisə mövzusuna çevrilib. Yeni ortaya çıxan sübutlar göstərir ki, pəhriz nitratı ürək-damar xəstəliklərinin (CVD), demans və diabetin qarşısının alınmasında rol oynaya bilər. Bununla belə, nitrat qəbulu və xərçəng arasında potensial əlaqə ilə bağlı narahatlıqlar nitratlarda yüksək olan yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin istehlakı ilə bağlı qeyri-müəyyənliyə səbəb olub.

ECU-dan olan mütəxəssis Nikola Bondonno Danimarka Xərçəng və Sağlamlıq Tədqiqatında iştirak edən 52,247 iştirakçı arasında orta və yüksək miqdarda bitki və tərəvəz nitratlarının bütün səbəblərdən ölüm, ürək-damar xəstəliyi və xərçəng riskini 14-ə qədər azaltdığını aşkar edən layihəyə rəhbərlik edib. 

Bitkilərin və tərəvəzlərin özlərində daha az ürək-damar xəstəliyi, xərçəng və ölüm riski ilə əlaqəli bir sıra digər qoruyucu birləşmələr olduğunu nəzərə alsaq, tədqiqat yüksək qəbul edilən tərəvəzlərin dəyərini vurğulayır. ölüm riskini azaltmaq üçün nitratlarla zəngindir.

Tədqiqat həmçinin yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər və çuğundur kimi nitratla zəngin tərəvəzlərin yeyilməsinin xərçəng riski ilə bağlı narahatlığa səbəb olmadığını sübut edir.

Bunun əksinə olaraq, heyvan nitratlarının istehlakı bütün səbəblərdən və KVH-dən ölüm riskini müvafiq olaraq 9% və 12% artırır. Nitratdan əmələ gələn bir birləşmə olan nitritin daha çox qəbulu, bütün səbəblərdən, KVH və xərçəngdən ölüm riskini müvafiq olaraq 25%, 29% və 18% artırdı.

Eyni zamanda, emal olunmuş ət məhsullarından nitrat və nitritlərin daha çox qəbulu bütün səbəblərdən ölüm və xərçəng riskini 12-22% artırır. “Scientific Russia” portalı yazır ki, krandan sudan nitrat qəbul edən iştirakçılar xərçəngdən deyil, bütün səbəblərdən və CVD-dən ölüm riski yüksək idi.

Hazırda Danimarka Xərçəng İnstitutunda çalışan doktor Bondonneau deyir ki, nitratların mənbəyi orqanizmin onlara reaksiyasını müəyyən edir:

“Sadə dillə desək, nitrat orqanizmə daxil olanda iki fərqli yolla gedə bilər. Bunlardan biri, qan axını yaxşılaşdırdığı, qan təzyiqini aşağı saldığı və ümumi ürək-damar sağlamlığını dəstəklədiyi nümayiş etdirilən azot oksidi adlı birləşmənin istehsalıdır. Lakin nitrat kanserogen hesab edilən və xərçənglə əlaqəli olan nitrozominlər adlı birləşmələr qrupunu meydana gətirərək ikinci yolu tuta bilər”.

Ən son tədqiqatdan irəli gələn məsləhətlər optimal insan pəhrizi haqqında ümumi bilinənlərə uyğundur. Yəni daha çox bitki və daha az heyvan məhsulları yeyin və işlənmiş ətlərin miqdarını məhdudlaşdırın.

“Nitrat qəbulu ilə bağlı əksər fikirlər xərçənglə bağlı narahatlıqlar ətrafında fırlanır, lakin bu araşdırmanın ən maraqlı nəticələrindən biri odur ki, içməli suda tapılan nitratlar ürək-damar xəstəliklərindən ölümlə daha çox əlaqəlidir. Bitki və tərəvəzlərdən alınan nitratlar müxtəlif növ ölümlərdən qoruyur. Lakin nitratlar heyvan mənbələrindən və ya su kranlarından gələndə, əsasən ürək xəstəlikləri, həm də bəzi xərçəng növləri riskini artırır”, -deyə alimlər bildiriblər.

Xəzər
“Cebhe.info”