Qaraciyəri piylənmədən qoruyan İÇKİ

Qaraciyəri piylənmədən qoruyan İÇKİ

Qəhvə normal şəkildə istehlak edilərsə, qaraciyəri piylənmədən qorumaqda mühüm rol oynaya bilər.

“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, bunu dietoloq Kelsi Mur deyib.

Qaraciyər həyati funksiyaları yerinə yetirir: 

qanı süzmək, qida maddələrini emal etmək, toksinləri çıxarmaq və maddələr mübadiləsini tənzimləmək üçün məsuliyyət daşıyır. Onun sağlamlığı sirroz, hepatit və alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi (NAFLD) kimi xroniki xəstəliklərin qarşısının alınması üçün vacibdir.

Qeyd olunur ki, müntəzəm qəhvə istehlakı NAFLD-nin inkişaf riskinin azalması ilə əlaqələndirilir. Bu,  alkoqol ilə heç bir əlaqəsi olmayan və çox vaxt yağlı qidaların həddindən artıq istehlakı və metabolik pozğunluqlar nəticəsində yaranan xəstəlikdir. 

Bəzi ölkələrdə bu patologiyanın yayılması yetkin əhali arasında 30-35% -ə çatır. Tədqiqatlar göstərir ki, gündəlik qida rasionuna qəhvə daxil edən insanlar yağ toxumasının degenerasiyası üçün xarakterik olan qaraciyər dəyişiklikləri ilə daha az qarşılaşırlar.

Qəhvə qaraciyər piylənməsi xəstəliyindən qorunmaqla yanaşı, qaraciyərdə çapıq toxumasının əmələ gəldiyi bir vəziyyət olan fibrozun qarşısını almağa müsbət təsir göstərir. Fibroz normal qaraciyər funksiyasının itirilməsi ilə müşayiət olunan sirroza keçə bilər. Bəzi elmi araşdırmalar da göstərir ki, qəhvə qaraciyər xərçənginin müəyyən formalarının, məsələn, hepatoselüler karsinomanın inkişaf riskini azalda bilər.

Maraqlıdır ki, qəhvənin müsbət xüsusiyyətləri onun növündən asılı olmayaraq qorunub saxlanılır. Tədqiqatlar hazır, üyüdülmüş və hətta kofeinsiz qəhvə arasında əhəmiyyətli fərqlər tapmayıblar. Bu, metabolik proseslərə təsir edən və bədəndə iltihablı reaksiyaları azaldan içkinin tərkibindəki polifenolların və digər antioksidanların tərkibinə görə ola bilər.

Bununla belə, ekspertlər orta səviyyədə qəhvə istehlakının vacibliyini vurğulayırlar. Təhlükəsiz doza gündə 400 milliqrama qədər kofein hesab olunur ki, bu da iki-üç fincana bərabərdir. Bu normanın aşılması yuxu pozğunluğu, ürək döyüntüsünün və narahatlığın artması da daxil olmaqla yan təsirlərə səbəb ola bilər. 

Hipertoniya və ya mədə-bağırsaq problemi olan insanlara müalicəvi məqsədlər üçün gündəlik qida rasionuna qəhvə daxil etməzdən əvvəl həkimə müraciət etmələri tövsiyə olunur.

Xəzər
“Cebheinfo.az”