Qızardılmış ət, şəkərli içki, yağlı süd:Xərçəngə “dəvət” göndərir

Qərb pəhrizi (qızardılmış ət, “fast food”ların, şəkərli içkilərin və tam yağlı süd məhsullarının həddindən artıq istehlakı) iltihablı bağırsaq xəstəliyi (İBD) və kolorektal xəstəliklərin, o cümlədən xərçəngin inkişaf riskini artırır. Bunu İrlandiya Milli Universitetinin Kollecinin alimləri müəyyən ediblər.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri “Nature Reviews Microbiology” jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatçılar mədə-bağırsaq sağlamlığı üçün ən yaxşı və ən pis pəhrizləri vurğulamaq üçün oxşar mövzuda əvvəllər dərc edilmiş elmi məqalələrə elmi baxış keçiriblər. İcmalda altı növ pəhriz nəzərdən keçirilib:Aralıq dənizi pəhrizi (bitki qidalarının və balıq, qoz-fındıq və zeytun yağından alınan sağlam yağların üstünlük təşkil etməsi), yüksək lifli pəhriz (pəhrizdə pəhriz lifinin nisbətinin artırılmasını nəzərdə tutur), bitki əsaslı pəhriz , yüksək protein pəhrizi, ketogenik pəhriz pəhrizi (karbohidratları yağların xeyrinə əhəmiyyətli dərəcədə azaldır) və Qərb pəhrizi (fast food, qənnadı məmulatları, şəkərli içkilər, işlənmiş ət və süd məhsullarının çoxluğu ilə xarakterizə olunur).
Alimlər müəyyən ediblər ki, Qərb pəhrizinə riayət etmək iltihablı bağırsaq xəstəliyi (ülseratif kolit və Crohn xəstəliyi) və kolorektal xərçənglə əlaqələndirilir.
Alimlər Qərb pəhrizinin zərərli təsirlərinin yağ və şəkərin həddindən artıq istehlakı olduğunu izah ediblər.
Bu qida komponentləri ilə zəngin qidalar çox vaxt lifdə az olur. Pəhrizdə pəhriz lifi çatışmazlığı varsa, bağırsaqlar immuniteti, enerji mübadiləsini və bədəndə iltihabı tənzimləmək üçün vacib olan qısa zəncirli yağ turşularını effektiv şəkildə sintez edə bilməz.
Xəzər