Səhər yeməyində yağ-çörək yemək ziyanlıdır?
Ən çox yayılmış səhər yeməyi növlərindən biri çörək və yağdır.
Bu, asan və tez başa gəlir, dərhal toxluq hiss edirsən, amma belə qəlyanaltının mənfi cəhətləri var.
Cebhe.info xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Yelena Solomatina danışıb.
Onun sözlərinə görə, belə bir sendviç çox yüksək kalorili olsa da, çox fayda gətirmir.
"Ağ çörək, boş kalori və şəkərdən başqa, praktiki olaraq heç bir şey daşımır, kərə yağı isə kifayət qədər yüksək kalorili və xolesterol ehtiva edir" dedi həkim.
O əlavə edib ki, ağ çörək və yağ çəki, şəkər və xolesterin səviyyəsi ilə bağlı problemi olanlar, həmçinin aterosklerozdan əziyyət çəkənlər üçün əks göstərişdir. Belə bir səhər sendviçindən imtina etmək çətindirsə, həkim onu ən azı bir az daha sağlam etməyi məsləhət görür: tam taxıl çörəyi götürmək və üzərinə kərə yağı sürtmək daha yaxşıdır.
Dietoloq Kirill Strelnikov da Solomatina ilə razılaşıb. Həkim xəbərdarlıq edib ki, çörək və yağ yemək sağlamlığınızı korlaya bilər, bu yemək qanda şəkərin səviyyəsini kəskin artırır.
“Laktoza qarşı dözümsüzlüyü olan insanlar da çörək və yağdan imtina edib daha sağlam yemək istəyə bilərlər. Bundan əlavə, çörəyin tərkibində allergiya xəstələri üçün eyni dərəcədə təhlükəli maddələr var ki, bu da ən xoşagəlməz simptomlara səbəb ola bilər: qaşınma, dəri döküntüsü və ya şişkinlik”, - dietoloq əlavə etdi. Onun sözlərinə görə, mədə xorası və ya xroniki qastrit kimi mədə-bağırsaq traktının xəstəliklərindən əziyyət çəkənlər üçün çörəyi və yağı çətin həzm edə bilər.
Xəzər
Cebhe.info