Onu çox yeyənlər daha tez kökəlirlər - ARAŞDIRMA

Onu çox yeyənlər daha tez kökəlirlər - ARAŞDIRMA

Oklahoma Tibb Kolleci və Yale Universitetindən olan amerikalı mütəxəssislər  olein turşusu istehlakı ilə piylənmə riskinin artması arasında  əlaqəni aşkar edən bir araşdırma aparıblar. 

“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, alimlər öz işlərinin nəticələrini “Cell Reports” elmi jurnalında paylaşıblar.

Mütəxəssislər əsas diqqəti yağların orqanizmdə lipidlərin yığılması ilə bağlı hüceyrə proseslərinə təsirinə yönəldiblər. Təcrübə laboratoriya gəmiriciləri üzərində aparılıb. Məlum olub ki, olein turşusu böyük miqdarda qida ilə orqanizmə daxil olduqda, AKT2 zülalını aktivləşdirir, eyni zamanda LXR zülalının fəaliyyətini boğur. Belə bir biokimyəvi təsir yağ toxumasının prekursor hüceyrələrinin bölünməsinin artmasına səbəb olur.

Layihənin müəllifləri izah ediblər ki, pəhrizdəki artıq kalorilər yağ hüceyrələrinin sayının artmasına və buna görə də piylənməyə səbəb olur. Nəticədə iltihabi proseslər və hər cür xəstəliklər, o cümlədən diabet və ürək xəstəlikləri inkişaf edir.

Olein turşusu qidalanmanın vacib tərkib hissəsidir, faydalıdır, lakin yalnız məqbul miqdarda istifadə edilməlidir. Çox çəkisi və ürək xəstəliyi olan insanlar qida rasionuna xüsusilə diqqətli olmalı, ilk növbədə tərkibində işlənmiş yağlar və fast food olan məhsullardan imtina etməlidirlər.

Xəzər
“Cebheinfo.az”