Kasıb ailələrin uşaqları da varlılardan fərqlənirlər- ARAŞDIRMA

Kasıb ailələrin uşaqları da varlılardan fərqlənirlər- ARAŞDIRMA

Qlazqo Universitetinin alimləri yoxsul ailələrdən olan uşaq və yeniyetmələrin piylənmə ehtimalının daha çox olduğunu müəyyən ediblər.

Bu, şəkər istehlakının artması və pəhrizdə meyvə və tərəvəzlərin nisbətinin aşağı olması ilə əlaqədardır. 

“Cebhe.info” xəbər verir ki, məktəbyaşlı uşaqlarda sağlamlıq davranışı (HBSC) tədqiqatının nəticələri eyni adlı internet saytında təqdim olunub.

Alimlər Avropa və Mərkəzi Asiyanın 44 ölkəsində 11, 13 və 15 yaşlı 280 minə yaxın oğlan və qızın sağlamlığını, qidalanma vərdişlərini və sosial həyatını təhlil ediblər. Məlum olub ki, hər beş yeniyetmədən ikisindən azı (bütün iştirakçıların 38%-dən azı) hər gün meyvə və ya tərəvəz istehlak edir. Eyni zamanda istehlak nisbətləri yaşla azalıb. Tədqiqatçılar həmçinin müəyyən ediblər ki, sorğuda iştirak edən yeniyetmə və uşaqların yarısından çoxu gündəlik olaraq heç bir meyvə və ya tərəvəz yeməmiş ola bilər.

Şirniyyat və şəkər əsaslı içkilərin istehlakının yüksək olduğu aşkar edilmişdir, subyektlərin dörddə biri (25%) hər gün şokolad və digər şirniyyatlardan qəlyanaltı qəbul etdiyini bildiriblər. Qızlar daha tez-tez şirniyyat yeməyə meyillidirlər və oğlanlara nisbətən bütün yaş qruplarında istehlakın artdığını göstərirlər.

Tədqiqat sosial-iqtisadi vəziyyətlə qeyri-sağlam qidalanma vərdişləri arasında əlaqə tapıb. Aztəminatlı ailələrdən olan uşaqlar və yeniyetmələr daha çox piylənməyə, şəkərli içkilər içməyə və bitki mənşəli qidaları gündəlik yeməkdən çəkinməyə daha çox meyilli olurlar.

Xəzər
“Cebhe.info”