Qəhvə içək, içməyək: Hər həkim bir söz deyir

Qəhvə içək, içməyək: Hər həkim bir söz deyir

Bir çoxları səhərə bir fincan qəhvə ilə başlayırlar. Lakin belə bir vərdiş sağlamlığa zərərlidir. 

Cebhe.info xəbər verir ki, belaruslu dietoloq İrina Yablonskaya “Newgrodno.by” portalına belə deyib.

Mütəxəssis qeyd edib ki, səhərlər qəhvə içsəniz, nəinki kökəlmək olar, hətta piylənmədən əziyyət çəkməyə başlaya bilərsiniz. Həkim deyib ki, acqarına qəhvə qana kortizolun buraxılmasına səbəb olur və mədə mukozasını qıcıqlandırır. Eyni zamanda, acqarına qəhvə də qidadır və hər hansı bir qida insulinin qana salınmasına səbəb olur, həkim vurğuladı.

O, gündə içiləcək qəhvə sayını iki fincana endirməyə çağırıb, o zaman bədənə zərər verməyəcək.

“Nahardan sonra kofe içməmək məsləhətdir, o zaman yuxusuzluqdan qurtula biləcəksiniz”,- həkim deyib. O, qəhvə içərkən siqaret çəkməməyi də tövsiyə edib.

Onun həmkarı, dietoloq Marta Marudova, əksinə, qəhvənin beyinə müsbət təsir etdiyinə inanır:

“O, Alzheimer və Parkinson xəstəliklərinin qarşısını alır, həmçinin xərçəngin inkişaf riskini azaldır, diqqəti, konsentrasiyanı, yaddaşı və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır”. Bununla belə, o da bildirir ki, həddindən artıq istehlak edildikdə, qəhvə alkoqol kimi asılılığa səbəb ola bilər. Onun sözlərinə görə, kalsium mübadiləsinə təsir etdiyi üçün uşaq və yeniyetmələrin qida rasionunda və qocalıqda tövsiyə edilmir. Qəhvə həm də qan təzyiqini artırır, miqren, yuxusuzluq və taxikardiyaya səbəb olur, həmçinin susuzlaşdırır.

Həkim qeyd edib ki, yemək zamanı qəhvə içməmək daha yaxşıdır: “Çünki bu içki çoxlu miqdarda faydalı maddələri - dəmir, kalsium və maqneziumu bağlayır, onların qidadan sorulmasına mane olur. Qəhvəyə əlavələr isə onun kalorili məzmununu artırır, bu isə insulin müqaviməti riskinin artması və nəticədə gələcəkdə şəkərli diabetin inkişafı deməkdir”.

Alternativ olaraq, diyetoloqlar qara və ya yaşıl çay və kakao içməyi məsləhət görürlər.

Xəzər
Cebhe.info