Bu dərmanlar ətin dadını dəyişir: Tövlə dadı verir

Bu dərmanlar ətin dadını dəyişir: Tövlə dadı verir

Oklahoma Dövlət Universitetinin və digər elmi institutların amerikalı alimləri müəyyən ediblər ki, semaglutid (“Ozempic”, “Vegovi” və başqaları) ilə məşhur arıqlayan dərmanlar nəinki iştahı azaldır, həm də dad qavrayışını dəyişir. 

Buna görə bir çox xəstə tanış yeməklərə qarşı ikrah hiss etməyə başlayır. 

“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, araşdırma “Food Quality and Preference” (FQP) elmi jurnalında dərc olunub.

Əvvəlcə diabetin müalicəsi üçün hazırlanmış bu dərmanlar (GLP-1 agonistləri) beynin doyma mərkəzlərinə təsir göstərir.

İstifadəçilərin sözlərinə görə, dərmaları qəbul etməyə başladıqdan sonra ət fərqli dad verməyə başlayıb, xüsusilə tövlə dadı verir, ədviyyatlı yeməklər çox kəskin dadır və şərab xoşagəlməz "ot" dadı verib.

Yeni bir araşdırmada tədqiqatçılar semaqlutiddən istifadə edən insanların daha az işlənmiş qidalar, qırmızı ət və şəkərli içkilər yediyini, meyvə, tərəvəz və suya üstünlük verdiyini müəyyən ediblər. Orta hesabla onların gündəlik pəhrizi 700 kkal azalır.

Elm adamları dad respiratorlarında GLP-1-ə həssas hüceyrələr tapıblar ki, bu da dəyişiklikləri izah edə bilər. Eyni zamanda, dərman istehsalçıları yan təsirlərin rəsmi siyahılarına istinad edərək, bu təsirləri hələ şərh etməyiblər.

Tədqiqatçılar bu dərmanların təkcə bədəni deyil, həm də yemək vərdişlərini necə dəyişdirdiyini daha yaxşı başa düşmək üçün GLP-1-in dadına təsir mexanizmlərini öyrənməyə davam edirlər.

Xəzər
“Cebheinfo.az”