Bu qida əlavəsi 5 nəfəri öldürdü: Onlarla insan zəhərlənib

Bu qida əlavəsi 5 nəfəri öldürdü: Onlarla insan zəhərlənib

Yaponiyada “Kobayashi Pharmaceutical” əczaçılıq şirkəti tərəfindən istehsal olunan koji qırmızı düyü ekstraktı (mayalanmış düyü) ilə qida əlavələri qəbul edən 5 nəfəri ölüb. 

“Cebhe.info” xəbər verir ki, bu barədə Yaponiyanın əczaçılıq şirkətinin özü məlumat verib.

Məlumata görə, bir gün əvvəl mərhumun yaxınları şirkətlə əlaqə saxlayıb və onun qırmızı düyü ekstraktı ilə əlavə qəbul etdiyini bildiriblər. Şirkət hazırda diabetin səbəbləri ilə qida əlavələrinin istifadəsi arasında əlaqə qurur. 

Koji qırmızı düyü əlavələri qəbul edən daha 100-ə yaxın insan xəstəxanaya yerləşdirilib. “Kobayashi Pharmaceutical” şübhələnir ki, xəstəliyin və ölümün səbəbi ilkin olaraq tərkibə daxil olmayan, lakin bir növ məhsullara yol tapan əlavələrin komponentləri ola bilər. Yaponiyanın Səhiyyə, Əmək və Rifah Nazirliyi qida əlavələrinin tərkibinə müvafiq baxış keçirməyi planlaşdırır.

Hazırda həmin qida əlavələrinin satışı tamamilə dayandırılıb. Məhsullarında qırmızı koji düyü istifadə edən bir neçə Yapon şirkəti də məhsullarının geri çağırıldığını elan edib. Məsələn, alkoqollu içki istehsalçısı Takara Shuzo 100 min butulka Premium Rose qazlı sakesini geri çağıracaq. Həmçinin bildirilib ki, bir neçə növ bişmiş məmulatlar, soya sousu, miso pastası və digər məhsullar geri çağırılır.

Koji fermentləri Yaponiyada və digər Asiya ölkələrində soya sousu, düyü sirkəsi və miso pastası kimi fermentləşdirilmiş məhsulların istehsalında fəal şəkildə istifadə olunur. O, həm də içkinin dadını müəyyən edən sake istehsalında mühüm tərkib hissəsidir. Qırmızı koji düyü, son məhsula öz rəngini verən xüsusi bir qəlib növü əlavə edilərək hazırlanır.

Xəzər 
"Cebhe.info"