İnsanlar bu bitkini axtarmağa başlayacaqlar: Xərçəngdən qoruyur

“Oncoscience” jurnalında “Doğma Braziliya bitkilərinin mədə xərçənginə kimyəvi profilaktik təsirləri: 25 illik icmal” adlı yeni icmal dərc olunub.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, tədqiqat son 25 ildə nəşr olunan və yerli Braziliya bitkilərinin mədə xərçənginin qarşısını almağa necə kömək edə biləcəyini araşdıran elmi araşdırmaları təhlil edir.
Onların nəticələri göstərir ki, bir neçə bitki növünün potensial anti-xərçəng xüsusiyyətləri olan bioaktiv birləşmələr var. Bu tədqiqatın nəticələrini ümumiləşdirmək və təhlil etməklə, müəlliflər xərçəngin qarşısının alınması üçün yeni strategiyaların tapılmasında Braziliyanın biomüxtəlifliyinin az tədqiq edilmiş dəyərini vurğulamağı hədəfləyirlər.
Mədə xərçəngi bütün dünyada xərçəngin ən ölümcül formalarından biri olaraq qalır və tez-tez inkişaf etmiş mərhələdə diaqnoz qoyulur. İcmalda qeyd olunur ki, bu xəstəliyin inkişafına bir çox amillər, o cümlədən qeyri-kafi qidalanma, infeksiyalar və genetika səbəb olur.
Bununla belə, sübutlar göstərir ki, polifenollar və flavonoidlər kimi təbii birləşmələrlə zəngin meyvə və tərəvəzlərin müntəzəm istehlakı riski azaltmağa kömək edə bilər.İcmal yerli Braziliya bitkilərinin oxşar qoruyucu təsirlərə malik ola biləcəyini göstərir. Tədqiqat açai, kakao, guava, pitanqa, jambu və tomatillo da daxil olmaqla on yerli növü əhatə edir. Bu bitkilərdən alınan ekstraktlar xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini azaltmaq, hüceyrə ölümünü başlatmaq və xəstəliyin gedişatını yavaşlatmaq əlamətləri göstərdi.
Dəqiq bioloji mexanizmlər bir çox hallarda qeyri-müəyyən qalsa da, bəzi tədqiqatlar iltihabın azaldığını və xərçənglə əlaqəli siqnalın pozulmasını bildirdi.Bu tapıntılar təbii bitki birləşmələrinin xərçəngin qarşısının alınması və ya müalicə səylərinə kömək edə biləcəyi ehtimalını artırır.
Xəzər
“Cebheinfo.az”