Bayramdan sonra arıqlamağın ən ASAN YOLU

Bayramdan sonra arıqlamağın ən ASAN YOLU

“Yeni il tətilləri səbəbindən bədən çəkisinin bir neçə kiloqram artdığını görsəniz, ümidsizliyə qapılmayın. Bu, əlbəttə ki, xoşagəlməzhaldır, lakin düzəldilə bilər”.

Cebhe.info xəbər verir ki, bunu mütəxəssis Antonina Starodubova deyib.

O, bayramdan sonra bədəni formaya salmağın etibarlı yolunu açıqlayıb:

“İlk növbədə, təşvişə düşməyin. Formaya effektiv şəkildə qayıtmaq, artıq bədən piyindən qurtulmaq və onun sonra yaranmasının almaq üçün sistemli və ardıcıl hərəkət etməlisiniz.

İlk növbədə, mümkün qədər tez sağlam pəhrizə qayıtmalısınız, bunun əsas prinsipi enerji balansıdır - yəni qidadan alınan bütün enerji sərf edilməlidir. Eyni zamanda, orqanizmi bütün lazımi qidalarla (zülallar, yağlar, karbohidratlar, vitaminlər və minerallar) lazımi miqdarda və nisbətdə təmin etmək son dərəcə vacibdir”.

Starodubova diqqət çəkib ki, düzgün pəhrizə riayət etmək lazımdır. üç əsas yemək tövsiyə olunur: səhər yeməyi, nahar və şam yeməyi. Bu siyahı gün ərzində iki kiçik qəlyanaltı ilə tamamlana bilər:

“Pəhrizin həcmi və kalori miqdarı ilə bölüşdürülməsi də vacibdir. Beləliklə, pəhrizin çox hissəsi günün birinci yarısında, ən aktiv olduğumuz vaxtda olmalıdır.

Səhər yeməyi üçün ümumi kalori miqdarının ən azı 25 faizi, nahar üçün - 30-35 faizi, qəlyanaltılar üçün 5-10 faizi, axşam yeməyi üçün isə 20 faizindən çox olmaması məsləhətdir. Eyni zamanda, axşam yeməyi yatmadan 3,5-4 saatdan gec olmayaraq planlaşdırılmalıdır. İstəsəniz, yatmadan 1,5-2 saat əvvəl, məsələn, az yağlı fermentləşdirilmiş süd məhsulunun bir hissəsi ilə kiçik bir əlavə qəlyanaltı edə bilərsiniz. Bu, bir stəkan kefir də ola bilər”.

Bir tərəfdən pəhrizə riayət etmək həddindən artıq yeməkdən “qaçmağa” kömək edir, digər tərəfdən, insanın gün ərzində fiziki fəaliyyətlə aldığı kaloriləri tam xərcləyə biləcəyi şərait yaradır.

Starodubova əsas yeməklərin hər birinə tərəvəz və ya tərəvəz yeməyi daxil etməyi tövsiyə edib:

“Hər gün pəhrizdə ən azı 400 qram müxtəlif tərəvəz, göyərti, meyvə və giləmeyvə olmalıdır. Onlar bədəni vitaminlər, minerallar və liflə təmin etməyə imkan verir.

Şəkər və onu ehtiva edən məhsulların istehlakını əhəmiyyətli dərəcədə azaldın: qənnadı məmulatları, şirniyyatlar, şəkərli içkilər, o cümlədən qazlı içkilər. Pəhriziniz üçün kəpək və ya tam taxıl unu, dənli bitkilər və müxtəlif paxlalılar - lif, vitamin və bitki zülal mənbələri olan çörək seçin”.

Bundan əlavə, bədənin qidadan kifayət qədər miqdarda protein almasını təmin etmək lazımdır:

“Əks halda, həyati fəaliyyəti təmin etmək üçün öz orqan və toxumalarının zülallarından, ilk növbədə əzələ toxumasından istifadə etməyə başlayır. Zülal çatışmazlığından və bədənin immun müdafiəsindən əziyyət çəkir. Az yağlı ət və quş əti (mal əti, dovşan, toyuq, “hinduşka”), balıq, az yağlı süd məhsulları orqanizmi lazımi miqdarda tam proteinlə təmin etməyə imkan verir.

Doymuş yağların və duzun çox olması səbəbindən yağlı ətlər, kolbasalar, hisə verilmiş ətlər kəskin şəkildə məhdudlaşdırılmalıdır. Bütün bu məhsullar nəinki iştahı stimullaşdırır, həddindən artıq yeməyə kömək edir, həm də kifayət qədər yüksək kalorilərə malikdir. Süfrə duzu istehlakınızı gündə 1 çay qaşığı ilə məhdudlaşdırın”.

Xəzər

Cebhe.info