İnsanı stressə salan 6 QİDA

Alkoqol, qızardılmış qidalar, kofein, karbohidratlar, şəkər və duzda yüksək olan qidalar kortizol kimi stress hormonlarının istehsalını stimullaşdıra bilər.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, bu barədə “WellnessPulse”-a amerikalı dietoloq Şelli Bolles məlumat verib.Çoxsaylı araşdırmalar göstərir ki, pəhriz və stress bir-birinə birbaşa təsir edə bilər. Dr Bollesin sözlərinə görə, pəhrizinizdə çoxlu bişmiş məmulatlar, çörək, işlənmiş şirniyyatlar və yüksək şəkərli içkilər yemək qan qlükoza səviyyələrində sıçrayışlara səbəb ola bilər.
Bəzi elm adamları qan şəkərinin səviyyəsinin dəyişməsinin qəzəb, narahatlıq və əsəbilik kimi əhval-ruhiyyədə mənfi dəyişikliklərə səbəb olduğunu deyirlər.
İlkin yüksəlişdən sonra qlükoza səviyyələrində əhəmiyyətli bir azalma da tez-tez enerji itkisinə səbəb olur. Bu, performansı azaldır və gündəlik işləri (məsələn, iş) yerinə yetirməyi çətinləşdirir, bu da narahatlıq və stressi artırır.
Həkim xatırladıb ki, qanda şəkərin səviyyəsinin dəyişməsinə səbəb olan qidalar da orqanizmdə iltihaba səbəb ola bilər. Hər iki reaksiya kortizol kimi stress hormonlarının istehsalına səbəb ola bilər. İltihab və şəkər sıçrayışlarının ən bariz tetikleyicilərinə zərif karbohidratlar (ağ çörək, makaron, un) və spirt daxildir.Bədəndəki ümumi iltihabı duzlu, qızardılmış qidalara və kofeinə həddindən artıq qəbul etməklə də artırıla bilər. Toyuq və kəsmikdə olan yağsız protein, qoz-fındıq və balıqdakı sağlam yağlar, liflə zəngin tərəvəz və meyvələr isə iltihab əleyhinə təsir göstərir.
Xəzər
“Cebheinfo.az”